Αλόννησος: παράδειγμα προς μίμηση για τη δημιουργία και άλλων Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων.
Ο Αλιευτικός Σύλλογος Αλοννήσου χαιρετίζει τη δημιουργία Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων και σε άλλες περιοχές, για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και συγχρόνως του περιβάλλοντος. Χωρίς αυτήν την προστασία, η παραδοσιακή αλιεία θα είχε εξαφανιστεί μια για πάντα.
Ο περιορισμός αλιευτικών πεδίων στην περιοχή μας (π.χ. πυρήνας του Πάρκου, νησί Πιπέρι), ο περιορισμός αλιευτικών εργαλείων, η μείωση της ερασιτεχνικής αλιείας, η φύλαξη του Πάρκου απ’ όπου κι αν προέρχεται σε εικοσιτετράωρη βάση, η πάταξη της παράνομης αλιείας, το εισιτήριο και η άδεια εισόδου για αλιείς από άλλες περιοχές, περιόρισαν την υπεραλίευση και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.
Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τη συνεργασία των ντόπιων αλιέων όσον αφορά τη φύλαξη, έφεραν τα εξής αποτελέσματα:
– Επιβίωση του αλιευτικού στόλου της Αλοννήσου μέχρι σήμερα.
– Παραμονή των ντόπιων παράκτιων ψαράδων στον τόπο μας, αποφυγή μετανάστευσης.
– Καλύτερη κατάσταση στο Πάρκο της Αλοννήσου από το υπόλοιπο Αιγαίο, όπως δείχνουν μελέτες, σε σχέση με τα ιχθυοαποθέματα.
– Προστασία του περιβάλλοντος, της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας του τόπου μας.
– Ανάδειξη της Αλοννήσου τουριστικά διεθνώς.
Το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, με την εύρυθμη λειτουργία του, εγγυάται το μέλλον της αλιείας και του τουρισμού στην περιοχή μας. Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία μας, στέλνουμε ένα μήνυμα στους συναδέλφους μας παράκτιους ψαράδες από άλλες περιοχές να αγκαλιάσουν τη δημιουργία Θαλάσσιων Πάρκων.
Σκεπτόμενοι το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας, εμείς οι ντόπιοι παράκτιοι ψαράδες της Αλοννήσου λέμε:
Άνθρωπος και περιβάλλον μαζί !
Ναι στο Θαλάσσιο Πάρκο !
Ναι στη βιώσιμη αλιεία !
Η Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου
Ουρανίτσα Ιωάννα